Schrijven voor het web: 10 tips voor goede webteksten
Webteksten schrijven doe je op een andere manier dan schrijven voor papier. Waarom? Lezen van een beeldscherm kost veel meer inspanning en veel meer tijd. Slechts een klein percentage van jouw bezoekers leest jouw artikel woord voor woord.
De meesten scannen de tekst. Ze willen snel de informatie vinden die ze nodig hebben. Houd in je achterhoofd dat lezers op het web ongeduldig zijn. Eigenlijk hebben ze helemaal geen zin om jouw tekst te lezen. Ja dat doet even pijn, I know…
Maar wat moet je dan doen? Hoe zorg je ervoor dat de boodschap in jouw webteksten goed overkomt? Door rekening te houden met de tips in dit artikel. Hierdoor blijven jouw bezoekers langer hangen op je website. En dan worden het misschien wel nieuwe klanten.
Dus ook al heb je geen zin om deze tekst te lezen. Ik zou het toch maar even doen. Kost je slechts vijf minuten van je kostbare tijd.
In tien stappen goede webteksten schrijven
1. Waar zijn jouw bezoekers naar op zoek?
Het eerste wat je jezelf af moet vragen, ligt voor de hand. Waarom bezoeken mensen jouw website? Waar zijn ze naar op zoek? Wat is waardevolle informatie voor jouw lezers? Jouw bezoekers hebben een bepaalde behoefte en jij hebt hiervoor de oplossing.
Ook is het belangrijk dat je dezelfde taal spreekt. Zorg ervoor dat je dezelfde woorden gebruikt als jouw bezoekers. Anders zullen ze jouw website nooit vinden. Heb je dit allemaal helder? Dan pas kun je goede webteksten schrijven. Webteksten waarmee je jouw bezoekers maximaal van dienst bent.
2. Schrijf webteksten die je kunt scannen
Bezoekers van jouw website hebben niet veel tijd. In een paar seconden bepalen ze of ze de tekst op jouw website willen lezen. En of ze het de moeite waard vinden. Daarom is het belangrijk dat ze direct zien waar het over gaat.
Goede webteksten zijn teksten die lezers kunnen scannen, ofwel vlug kunnen doornemen. Hoe je dit het beste kunt doen:
- Begin met de conclusie: meteen je punt maken dus.
- Deel je tekst op in korte alinea’s. (Maximaal 10 zinnen of 100 woorden).
- Plaats witregels tussen de alinea’s.
- Schrijf kort en bondig.
- Maak korte zinnen van maximaal 12 woorden (deze is best lastig).
- Gebruik duidelijke tussenkopjes.
- Maak de tussenkopjes vet of gebruik een andere kleur.
- Benadruk kernwoorden door deze vet te drukken.
- Plaats jouw opsomming in een lijstje met bullets (zoals deze).
De tussenkopjes zijn echt belangrijk om de tekst te kunnen scannen. Lees zelf eens alleen de tussenkopjes van je tekst. Geven ze genoeg informatie over het artikel? Kan de lezer aan de kopjes direct zien waar de tekst over gaat? Als het antwoord ja is, dan zit je goed! Ook lijstjes trekken altijd de aandacht.
3. Schrijf webteksten op B1-niveau
Wanneer je jouw tekst schrijft op B1-niveau betekent dit dat jouw tekst makkelijk te begrijpen is voor (bijna) iedereen. Ok, deze zin is dus veel te lang (20 woorden). We doen het even opnieuw.
Schrijf je teksten altijd op B1-niveau. Dit betekent dat jouw tekst makkelijk te begrijpen is voor (bijna) iedereen. B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Een grote groep Nederlanders beheerst het Nederlands op B1-niveau. En je wilt natuurlijk dat deze grote groep jouw teksten begrijpt. Dan zul je dus eenvoudige teksten moeten schrijven.
Wanneer je website teksten gaat schrijven moet je één ding goed onthouden: vereenvoudigen. Eenvoudige teksten worden namelijk sneller gelezen, beter begrepen én beter onthouden. Vermijd dus overbodige, moeilijke woorden en schrijf in een actieve stijl. Dit betekent dat je geen hulpwerkwoorden gebruikt zoals zijn, hebben en worden.
4. Schrijf SEO webteksten
Natuurlijk schrijf je jouw website tekst voor de bezoekers van jouw website. Maar je wilt ook dat de zoekmachines jouw teksten makkelijk kunnen vinden. Het is belangrijk om de juiste zoekwoorden te verwerken in jouw teksten.
Ook de paginatitel en meta description verdienen extra aandacht. Maak gebruik van interne en externe links. Ook kun je informatieve hyperlinks in je tekst plaatsen. Goede SEO-teksten schrijven? Lees ook mijn blog ‘SEO-teksten schrijven: een stappenplan‘.
5. Maak gebruik van visuals
Plaats afbeeldingen en video’s in je webteksten. Hierdoor worden deze een stuk aantrekkelijker om te lezen. Niemand heeft zin om door grote lappen tekst te worstelen. Bovendien kun je al je afbeeldingen een duidelijke naam (alt tekst) geven. Dit is weer goed voor de vindbaarheid.
6. Schrijf unieke webteksten
Omdat er veel concurrentie is, is het belangrijk om op te vallen. Schrijf daarom unieke teksten. Hiermee verbeter je de vindbaarheid in Google. Teksten kopiëren van anderen werkt alleen maar in je nadeel.
Blijf dicht bij jezelf. Bepaal wat jou onderscheidt van je concurrenten. En laat dit ook terugkomen in je teksten. Of laat eens een klant aan het woord. Dit zorgt ook voor unieke én overtuigende teksten.
7. Zorg voor een call-to-action
Plaats altijd een call-to-action (CTA) in je tekst. Dit is een knop, afbeelding of tekst waar bezoekers op kunnen klikken. Je schrijft jouw webteksten met een bepaald doel. Je wilt dat jouw bezoekers een product bestellen of zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Of je wilt dat ze contact met je opnemen. Maar gebruik niet teveel call to actions in een webtekst. Dat kan opdringerig overkomen.
8. Houd het persoonlijk
Wil je dat jouw bezoekers klanten worden? Mensen zullen sneller iets kopen bij iemand die ze leuk vinden. Zo simpel is het. Persoonlijke communicatie is dus belangrijk. Dit kun je doen door jouw lezers direct aan te spreken. Door overeenkomsten tussen jou en je bezoekers te benadrukken. Door je te verplaatsen in de doelgroep. (Ja, ook ik wil als geen ander dat mijn teksten gelezen worden). Door humor te gebruiken en door persoonlijke en inspirerende verhalen te delen.
9. Maak jouw teksten overtuigend en betrouwbaar
Probeer jouw bezoekers te overtuigen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Gebruik testimonials (een citaat van een tevreden klant), statistieken of voorbeelden. Zorg ervoor dat je deskundig en vooral betrouwbaar overkomt. Dit doe je door open en eerlijke communicatie.
Laat duidelijk zien wie je bent en wat jouw werkwijze is. Je kunt ook enkele tips geven (zoals in dit artikel). En probeer zo volledig mogelijk te zijn. Een complete website met veel informatie komt betrouwbaarder over. Een website waarop bijna niets is te vinden, zullen bezoekers snel wegklikken.
10. Maak je webteksten deelbaar
Vergeet niet om je webteksten deelbaar te maken. Plaats onder jouw teksten de mogelijkheid om het artikel te delen. Vindt de lezer jouw artikel interessant? Dan zal hij het wellicht willen delen via social media. Hiermee vergroot je de populariteit van jouw teksten. En dus ook de vindbaarheid.
Er komt veel kijken bij het schrijven van waardevolle webteksten. Wanneer je deze tien stappen doorloopt, gaat het jou zeker lukken. Nog even een laatste herhaling waar je op moet letten:
Goede webteksten zijn waardevol, scanbaar, eenvoudig, vindbaar, uniek, persoonlijk, overtuigend, betrouwbaar en deelbaar.
Ok, dit was geen zin op B1-niveau. Maar hij klinkt wel lekker! Heb je toch wat hulp nodig met jouw webteksten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik kijk graag met je mee.
Geschreven voor Freelancer.nl
Wat een fijne leerzame blog!
Ik heb je pagina gelijk opgeslagen in mijn favorieten en kom gauw terug om meer te lezen.